top of page
חזון

חזון איקומוס הבינלאומי

הכירו את איקומוס

איקומוס פועל למען השימור וההגנה של אתרי מורשת תרבותית. זהו הארגון הלא-ממשלתי הגלובלי היחיד מסוגו המוקדש לקידום ויישום של תיאוריה, מתודולוגיה וטכניקות מדעיות לשימור המורשת האדריכלית והארכיאולוגית.

איקומוס מהווה רשת בינלאומית של מומחים הנהנים מחילופי ידע ומידע ושיתופי פעולה בין תחומיים. בין החברים ישנם אדריכלים, היסטוריונים, ארכיאולוגים, משמרים ,היסטוריונים של אמנות, גיאוגרפים, אנתרופולוגים, מהנדסים ומתכנני ערים.

 חברי איקומוס תורמים לשיפור שימור המורשת, שיפור הסטנדרטים והטכניקות הניתנים ליישום בסוגים שונים של נכסי מורשת תרבותית: מונומנטים, מבנים, ערים היסטוריות, נופי תרבות ואתרים ארכיאולוגיים.

לשמר ולהגן

איקומוס (ICOMOS- International Council of Monuments and Sites), הינו ארגון בינלאומי לא ממשלתי, שמטרתו שימור המונומנטים והאתרים בעולם. (איקומוס (ICOMOS- International Council of Monuments and Sites), המועצה הבינלאומית למונומנטים ואתרים, הוא ארגון גלובלי, לא ממשלתי המשויך לאונסק"ו).

משימתו  היא לקדם את השימור, ההגנה, השימוש וההעצמה של מונומנטים, מתחמים ואתרים בעלי ערכיות תרבותית- היסטורית. המועצה משתתפת בפיתוח דוקטרינת השימור, בהפצה של גישות עדכניות בתחום, ומנהלת הסברה למען קידום הידע והשימור בעולם. איקומוס הינו גוף מייעץ של הוועדה למורשת עולמית האמונה על יישום אמנת המורשת העולמית של אונסק"ו. ככזה, הוא סוקר ומחווה דיעה אודות האתרים המוגשים כמועמדים להתקבל כאתרי מורשת עולם, ופועל להבטחת שימורם של נכסים שהוגדרו ככאלו.

ארגון איקומוס הוקם בשנת 1965 כתוצאה מפעילות ספונטנית של אדריכלים, היסטוריונים ומומחים בינלאומיים נוספים אשר עסקו בפיתוח תחום השימור עוד בתחילת המאה העשרים, תחום אשר קיבל הכרה עם אימוץ אמנת ונציה בשנת 1964. איקומוס בנה את מעמדו בהדרגה, תוך פרסום  מחקרים, כנסים, ועריכת דיונים שנעשו באמצעות הוועדות הלאומיות והוועדות המדעיות הבינלאומיות שלו. כך הצטבר ידע מקצועי אשר כונן את המסגרת הפילוסופית והמדעית של שימור המורשת ברמה הבינלאומית.

מטרות הארגון:

גיוון תרבותי וחברתי, קולגיאליות

מומחים מכל רחבי העולם, בעלי רקע מקצועי מגוון ומשלים- חוקרים, מדענים, עורכי דין המתמחים במורשת, כלכלנים, מהנדסים, בעלי מלאכה, אנשי מקצוע, אקדמאים, יועצים פרטיים, נבחרי ציבור, נציגי מדינה ועוד, מביאים את המומחיות שלהם, את הרעיונות שלהם מתוך רוח של קולגיאליות וכבוד להבדלים התרבותיים והדתיים ביניהם במטרה לפתח וליצור דוקטרינות מתקדמות לשימור המורשת.

העדר  משוא פנים

בשל היותו ארגון לא ממשלתי, איקומוס הוא אחד משלושת הגופים המייעצים של אמנת המורשת העולמית. להכנת ההערכות האתרים שהארגון מבצע  עבור הוועדה למורשת עולמית, הוא נסמך על  רשת המומחים שלו, שנבחרו בשל ניסיונם וידיעותיהם, והמציעים את מומחיותם  באופן עצמאי ובהתאם לכללי האתיקה.

חילופי ידע ומומחיות בין מדינות, דיאלוג צפון-דרום, סולידריות

איקומוס, בדומה לכל ארגון הקשור ליעדים של אונסקו, שואף לחבר בין עמים ותרבויות. במסגרתו, הוקמה בשנת 2003  "קרן מפלי ויקטוריה" שמטרתה להקל על חברים המגיעים ממדינות עניות להשתתף בפעילויות בינלאומיות. בנוסף, בעת אסונות טבע גדולים, איקומוס מעמיד לרשות מדינות אלה מומחים בפיתוח וביישום אמצעי חירום לשימור ושיקום המורשת ( לדוגמה בהאיטי, סין, איראן וכו'). הארגון הוא גם חבר מייסד של המגן הכחול.

העברה ידע לדורות הבאים וחיזוק ומעורבותם של א.נשים צעירים ונוער

אחת ממשימותיו של איקומוס היא להעלות את המודעות למורשת. לשם כך הארגון משתתף בפעילויות הדרכה ומבקש לערב חוקרים ואנשי מקצוע צעירים בפעולות שהוא יוזם. הקרן הבינלאומית של ריימונד למר מעניקה מלגות לצעירים המבקשים להשלים את השכלתם או להוסיף להכשרתם המקצועית.

גישה חופשית למידע

איקומוס תומך בגישה פתוחה, חופשית ובלתי מוגבלת לפרסומים מדעיים באמצעות הפרויקט "ICOMOS Open Archive: EPrints on Cultural Heritage".

מקומה של איקומוס ישראל בארגון הבינלאומי

בארגון איקומוס הבינלאומי, חברות מדינות שלהן  וועדות לאומיות שמטרתן לקדם שימור, הגנה, שיקום ואף שחזור מונומנטים, מבנים ואתרים, ברמה הלאומית והבינלאומית ובהתאם להגדרות בסעיף 3 של תקנון ICOMOS. איקומוס ישראל הוא הגוף הרשמי אשר נבחר על ידי הועד הישראלי ל אונסקו במשרד החינוך לניטור האתרים בישראל שהוכרזו כאתרי מורשת עולמית ולבחינת אתרים מועמדים להכרזה.

ועדות לאומיות משמשות פורום שבו יכולים להיפגש יחידים ונציגי מוסדות העוסקים בשימור, הגנה, שיקום ושיפור המורשת האדריכלית כדי להחליף מידע והשקפות על עקרונות ותיאוריות, אך גם על פרקטיקות טכניות, משפטיות ומנהליות, המשפיעות על שימור, שיקום, שיקום ושיפור של מונומנטים ואתרים בעלי ערכים תרבותיים.

איקומוס ישראל מייצגת את האינטרסים של איקומוס ברמה הלאומית, ואת דעותיהם של חברי הרשת הבינלאומית. הם מערבים את חבריהם ביוזמות לאומיות ואזוריות. איקומוס ישראל, ת לבצע פעילויות ספציפיות ביוזמתן או לפי בקשת ממשלותיהן. ועדות לאומיות הן ערוץ שבאמצעותו מומחים בודדים בכל מדינה לוקחים חלק בפעילויות הבינלאומיות של ICOMOS כולל, למשל, משימות ספציפיות שהופקדו על ICOMOS על ידי אונסקו.

איקומוס ישראל מונה כיום למעלה ממאה וחמישים חברים, פרטיים כמוסדיים, מאנשי המקצוע המובילים בתחום השימור בארץ. עבודת הארגון מתבצעת באמצעות ‘ראשי תחומים‘ המקבילים לראשי הועדות המדעיות בחו”ל ואחראים להוביל קשת של פעילויות, ימי דיון, סיורים וניירות עמדה בתחום אחריותם, לצד ייצוג איקומוס ישראל בוועדות המדעיות הבינלאומיות בחו”ל. זהו הכלי המרכזי לעבודת הארגון ולהעברת מידע מקצועי בין מומחים מובילים בעולם בתחום השימור.

באמצעות האסיפות השנתיות של הוועדה המייעצת של איקומוס בינ"ל, הוועדות הלאומיות יכולות להשפיע על סדרי העדיפויות של התוכניות התלת שנתיות של איקומוס בינ"ל. ועדות לאומיות יכולות גם להתנדב לקחת אחריות (בשיתוף פעולה הדוק עם המזכירות הבינלאומית של איקומוס בפריז) על חלק מהתוכנית הבינלאומית של איקומוס, הרלוונטיות במיוחד לארצם. הוועדות הלאומיות מיישמות, מקומית, את התוכניות המוצעות של המועצה.

bottom of page